Parnerstudio ogåpenhetsloven

Schibsted Partnerstudio er en del av Schibsted-konsernet. Vi er organisert på en slik måte at vi deler en rekke tjenester med konsernet. Partnerstudio har rundt 70 ansatte som jobber med produksjon og distribusjon av annonsørinnhold.


Redegjørelse for 2024

Åpenhetsloven som trådte i kraft 1. juli 2022 forplikter Partnerstudio og Schibsted til å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, svare på informasjon forespørsler fra allmennheten og redegjøre for arbeid med aktsomhetsvurderinger.

Arbeidet med aktsomhetsvurderinger er en kontinuerlig prosess hvor formålet er reell forbedring for mennesker i vår egen virksomhet og leverandørkjede. Følgende e-post benyttes for å sende informasjon forespørsler til Schibsted Partnerstudio: apenhetsloven.partnerstudio@schibsted.com

Schibsted Partnerstudio er en del av Schibsted-konsernet. Vi er organisert på en slik måte at vi deler en rekke tjenester med konsernet. Partnerstudio har rundt 70 ansatte som jobber med produksjon og distribusjon av annonsørinnhold.

Ved årets start var Partnerstudio eid av konsernet Schibsted ASA. Våren 2024 solgte konsernet mediehusene og en del andre selskaper, blant annet Partnerstudio, til Stiftelsen Tinius. Mediehusene har beholdt Schibsted-navnet, mens de gjenværende selskapene i gamle Schibsted ASA nå er samlet under det nye konsernnavnet Vend.

Schibsted er hjemmehørende i Norge, med datterselskaper som hovedsakelig opererer i Norge, Sverige og Finland. Konsernet er også til stede i Polen og Latvia. Mediehusene i Schibsted er organisert på en slik måte at vi deler en rekke tjenester på tvers av merkenavnene, som HR, økonomi, produkt, annonsesalg, markedsføring, IT, teknologi, og trykk er organisert i Schibsted. Partnerstudios aktsomhetsvurderinger henger altså nøye sammen med arbeidet i Schibsted.

Schibsted ønsker å bidra til å fremme respekt for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Selskapet velger derfor å samarbeide med ansvarlige leverandører og samarbeidspartnere. Schibsteds etiske prinsipper beskriver en forpliktelse til å drive virksomheten i samsvar med FNs Global Compact. De etiske prinsippene inkluderer prinsipper om menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, forretningsetikk, likestilling, anti-diskriminering, tvangsarbeid, barnearbeid og miljø.

Schibsted jobber systematisk for å innlemme menneskerettighetsaspektet i virksomheten og overfor konsernets samarbeidspartnere. Dette gjør konsernet blant annet ved å gi de ansatte anstendige lønninger og regulerte arbeidstider. Schibsted har nulltoleranse for barnearbeid i egen virksomhet og i leverandørkjeden. Konsernet jobber for å avdekke om Schibsted bidrar til potensielle brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det kreves særlig høy aktsomhet når konsernet har virksomhet eller samarbeidspartnere i områder der menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter står svakere. Schibsted har initiert interne prosesser for å sørge for ansvarlighet i leverandørkjeden. Schibsted forventer at leverandører etterlever etablerte etiske prinsipper for våre Business Partners.

Schibsted har etablert en rapporteringsmekanisme som muliggjør anonym rapportering av uregelmessigheter, brudd eller potensielle brudd på de etiske retningslinjene.

Schibsted har gjennomført aktsomhetsvurderinger på både konsern- og datterselskapsnivå. Vurderingene identifiserte våre mest fremtredende risikoområder.

Hvert datterselskap er ansvarlig for sin egen aktsomhetsprosess. Hvert datterselskap har tilpasset sine egne interne prosesser for oppfølging av identifiserte risikoområder. De interne prosessene er tilpasset selskapets størrelse og identifiserte risikoområder.

Risikoer innen Schibsteds verdikjede er:

  • Arbeidstid, lønn og fordeler
  • Diskriminering og trakassering
  • Helse og sikkerhet
  • Råvarer og forsyningskjede
  • Personvern
  • Arbeids- og fagforeningsrettigheter
  • Minoritetsrettigheter
  • Barns rettigheter

Funnene fra risikokartleggingen på konsernnivå og senere oppdateringer indikerer at Schibsted generelt opererer i et lavrisikomiljø med hensyn til negative påvirkninger på grunnleggende menneskerettigheter. Mesteparten av Schibsted sin virksomhet er lokalisert i nordiske land som er sterkt regulert innen arbeidsrettigheter og helse og sikkerhet, med høye nivåer av menneskelig utvikling og lav risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter

Basert på risikokartleggingen på konsern nivå prioriterer Schibsted følgende områder:

  • Risiko for dårlige arbeidsforhold i våre forsyningskjeder
  • Risiko for hatytringer og trakassering på våre plattformer
  • Risiko for skade på journalister
  • Risiko for personvernbrudd
  • Risiko for tvangsarbeid

En rekke risikoer identifisert i risikokartleggingen på konsernnivå gjelder for all Schibsteds virksomhet og datterselskaper, som risikoen for å dele personopplysninger med utilsiktede mottakere og risikoen for diskriminering på arbeidsplassen. Schibsted anser risikoen relatert til vår egen virksomhet som godt håndtert gjennom eksisterende systemer, retningslinjer og prosedyrer.

Arbeidsmiljø og personale

Partnerstudio gjennomfører risikovurderinger av sikkerheten til sine medarbeidere i forbindelse med reiser eller oppdrag. Vi har etablert rutiner for å håndtere hendelser og for å ivareta og bistå medarbeidere. Partnerstudio har også interne varslingsrutiner for mobbing, trakassering og overgrep.

Vi gjennomfører konkrete risikovurderinger knyttet til innholdsproduksjonsoppdrag i antatt risikoutsatte områder, slik som land eller regioner rammet av krig og krigshandlinger, opprør eller naturkatastrofer.

Partnerstudio har iverksatt flere tiltak for å håndtere risikoene knyttet til virksomheten og arbeidsforholdene for de ansatte, som jevnlige medarbeiderundersøkelser med oppfølging av disse, jevnlige AMU-møter, jevnlig feedback fra fagforening samt tilbud til ansatte fra bedriftshelsetjenesten.

Oppfølging:

Partnerstudio gjennomfører gjennom året gjennomgang av statistikk på sykefravær og arbeidsbelastning og gjennomgang av arbeidsmiljøundersøkelsen på alle team. Dette gir informasjon om hva som fungerer bra, og hvor det er behov for tiltak.

Det har i løpet av 2024 ikke forekommet eller blitt rapportert alvorlige arbeidsuhell eller ulykker, som har resultert i store materielle skader eller personskader.

Menneskerettigheter:

Partnerstudio kartlegger løpende våre underleverandører for å sikre at arbeidet i deres virksomhet er i tråd med Schibsted sine etiske retningslinjer, herunder ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold m.m. Det gjøres løpende risikovurderinger før nye avtaler inngås.

Arbeidet med aktsomhetsvurderinger er en kontinuerlig prosess hvor formålet er reell forbedring for mennesker i vår egen virksomhet og leverandørkjede.